Ulei de argan cosmetic

 

Uleiul de argan se obtine prin presarea la rece a miezului samburilor fructelor arborelui de argan (Argania spinosa). Un sambure (cu cochilia foarte dura) contine pana la 3 miezuri (amandon in franceza) si reprezinta mai putin de un sfert din greutatea fructului.
Arborele de argan
Arborele de argan este extrem de putin raspandit: se regaseste exclusiv in sud-vestul  Marocului, pe o suprafata mai mica de 800.000 ha (8000 km2), situata la sud de Agadir intr-o zona arida cu putine precipitatii. Arborele este forte bine adaptat, infigandu-si radacinile pana la 25 m in sol. Sistemul radicular depaseste de 4-5 ori volumul partii aeriene a arborelui si contribuie astfel la buna fixare a solului.)

Pentru obtinerea unui singur litru de ulei de argan este necesara recolta a cca. 7 arbori.
Astfel, raritatea produsului si calitatile miraculoase ale uleiului de argan, explica scumpetea acestui produs, inclusiv in tara de origine, Marocul.
Este o bogatie rara si unica a naturii.
argan
Uleiul de argan este cunoscut si folosit de secole de catre femeile berbere din Maroc pentru ingrijire corporala (uz extern), dar si ca aliment valoros. El a devenit din ce in ce mai cunoscut in restul lumii abea in ultimele cateva decenii.
Ca semn de inalta apreciere,  in anul 1999 UNESCO a recunoscut si clasat arborele de argan ca patrimoniu mondial.

Cultura si producerea uleiului de argan este sustinuta si de statul marocan prin proiectul social « Programul de dezvoltare a femeilor rurale in cadrul unor cooperative agricole ».
Producerea uleiului de argan a inceput in cadrul acestor cooperative prin mijloacele traditionale de macinare, dar in ultimul timp se raspandeste procedeul de presare mecanica la rece in echipamente de otel inoxidabil, care asigura o calitate superioara constanta, cu respectarea riguroasa a regulilor internationale de igiena si de puritate.
Munca manuala nu este insa complet eliminata, femeile asociate in cooperativa asigurand spargerea Macinarea arganuluisamburilor si scoaterea miezului, un lucru foarte migalos.
Femeile asociate beneficiaza in cadrul Programului mentionat si de un Program de alfabetizare, unul din obiectivele majore ale guvernului marocan.

Uleiul certificat « Bio » de catre organisme de control si certificare organica din Europa si din lume, asigura utilizatorii ca uleiul este obtinut din culturi 100 % organice (fara utilizarea de ingrasaminte sau antidaunatori chimici), iar procesul de fabricatie a uleiului asigura un produs 100 % natural, fara adaos de produse chimice precum coloranti, conservanti, etc. Astfel, utilizatorul final este asigurat ca niciunul din efectele benefice ale uleiului nu a fost diminuat.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin care se obtine prin presarea la rece a samburilor fructului de ricin, este cunoscut din antichitate ca demachiant foarte eficace.

Uleiul obtinut prin presarea la rece are o vascozitate foarte ridicata (cea mai mare dintre uleiurile vegetale), iar acidul gras specific (ricinoleic) confera calitati deosebite, fapt care il face un agent ideal  de inmuiere si dispersare a pigmentilor folositi la machiaje. Presarea la rece a samburilor trebuie sa fie urmata de o filtrare pentru indepartarea ricinei, produs toxic present in mod natural in samburi.

 

Uleiul de ricin amelioreaza afectiunile pielii prin actiunea sa calmanta si cicatrizanta.El este renumit si pentru actiunea eficace impotriva petelor brune de pe fata si maini.

Ulei de migdale dulci

Migdalul , care infloreste primul la iesirea din iarna, produce fructe necomestibile, dure si uscate. Migdalele (samburii) din interiorul fructului pot fi dulci sau amare, functie de circumstante. Din migdalele dulci se extrage prin presare ulei foarte nutritiv si calmant, de culoare galbena clara. Utilizat inca din antichitate pentru prepararea de unguenti pentru masaj, pe baza de miere, vin aromatic si scortisoara, acest ulei este astazi recunoscut si "larg utilizat in cosmetica pentru calitatile sale calmante si emoliente. El permite de asemenea reducerea mancarimilor, iritatiilor si craparii pielii. Revitalizeaza parul. La folosirea interna, el este un excelent laxativ noniritant. El atenueaza inflamatiile digestive, ajuta la resorbirea calculilor renali, face sa cedeze tusea si faciliteaza evacuarea mucozitatilor bronsice. Desi este un ulei vegetal stabil, se recomanda pastrarea la loc uscat, la adapost de caldura si de lumina.

Uleiul este 100% pur si natural, virgin, prima presare la rece, fara nici un tratament chimic, avand calitate cosmetica si alimentara."

Principii active:

- Acizi grasi poli-nesaturati sau vitamina F: acid linoleic(omega6);

- Acizi grasi mono-nesaturati: acid oleic;

- Acizi saturati: acizii palmitic si stearic;

- Fitosteroli care amelioreaza functia de bariera a pielii si microcirculatia, franeaza imbatranirea pielii, protejeaza contra actiunii UV.

Ulei de susan


Uleiul de susan are atat utilizari cosmetice si alimentare cat si la prepararea de medicamente din plante. In india era considerat ca symbol al nemuririi. Utilizarea cosmetica se bazeaza pe calitatile sale: foarte penetrant, emollient si regenerant al epidermei. Continutul sau in vitamin E, in sesanolina si lecitina, ii confera proprietati antioxidante ideale pentru pielea matura. Uleiul oferit este 100% natural si pur, virgin, obtinut din prima presare la rece, avand calitate cosmetic si alimentara. Pentru calitatea cosmetic, semintele nu sunt rumenite inainte de presare. Are in compozitie acizi grasi poli-nesaturati (omega6) si mononesaturati (omega9) si grasi saturati. Indicatii:

 - Piele deshidratata si iritata 
 - Eczeme, psoriasis, descuamare 
 - Piele deteriorate 
 - Piele matura- actiune antirid

Uei de Nigelle

Planta numita Nigelle in franceza, respectiv chimen negru in limba romana, produce anual mari cantitati de granule negre foarte aromate cu multiple utilizari in preparatele culinare orientale.

Uleiul extras din aceste graunte are numeroase virtuti - la utilizare externa in caz de probleme cutanate este renumit pentru calitatile sale antiseptice, antiinflamatorii, antimicotice (anti -ciuperca), "

antibiotice si antialergice .Deosebit de semnificativa in sensul celor de mai sus este expresia Profetului Mohamed al Islamului:

" Uleiul de chimen negru invinge toate bolile, cu exceptia mortii!''

Uleiul esential de Nigelle obtinut prin presarea la rece a granulelor de chimen negru are un continut ridicat de acizi grasi poli-nesaturati(omega 6 sau vitamina E) si mono-nesaturati (omega 9), care il recomanda pentru ingrijirea pielii: antiinflamator calmant in caz de iritatii; cicatrizant si antiinfectios, antioxidant (antiimbatranire)

Indicatii: Piele cu probleme

- acnee, furunculi;

- psoriazis, eczeme alergice;

- micoze cutanate;

- amelioreaza starea articulatiilor;

- combate imbatranirea prematura a pielii (in special pielea uscata si sensibila)

Piatra de alaun

Piatra de alaun, provenita din Muntii Atlas din Maroc sub forma cristalina, este un sulfat de aluminiu care este utilizat din vechime ca antiperspirant si ca dezinfectant dupa ras.


Piatra (cristalul) de alaun, care se aplica pe pielea umeda, are urmatoarele calitati:

                                                                                                                                                                                           

  • este astringenta, adiga strange porii pielii;
  • este hemostatic, adica opreste sangerarea;
  • este antibacterian, adica impiedica proliferarea bacteriilor responsabile de mirosurile urate si de acnee;
  • regleaza transpiratia cu o eficacitate inegalabila, chiar si pe cele mai mari calduri;
  • are valabilitate nelimitata si durabilitate ce se masoara in ani;
  • este incolor si nu pateaza;
  • este un cristal 100 % natural, fara parfum sau conservanti;
  • este un produs ecologic, care nu dauneaza in nici un fel mediului inconjurator.


Mod de utilizare: poate fi utilizat oriunde transpiratia este excesiva (subsuori, fata, maini, picioare, parti intime).


Se aplica fie umezind locul de aplicare, fie umezind usor piatra de alaun. Daca locul de aplicare este deja umed (transpirat), se aplica direct.

                                                                                                         

Sapunul negru traditional marocan din ulei de masline

Sapunul negru traditional (in araba « beldi »).
Masline negre
Acest sapun exfoliant 100 % vegetal este nelipsit in orice hammam (baie publica cu abur) din Maroc sau alte tari arabe.
Spre deosebire de sapunurile obisnuite fabricate din grasimi animale sau vegetale (uneori degradate) in amestec cu soda caustica (hidroxid de sodiu), sapunul negru este fabricat dupa o reteta traditionala marocana, numai din ulei de masline in amestec cu potasa (hidroxid de potasiu). Din acest amestec rezulta o pasta consistenta, onctuoasa si lisa, de culoare inchisa, cu actiune non-iritanta si benefica pentru piele.
Pasta emolienta si putin spumanta patrunde in pielea umezita in prealabil cu apa calda si elimina astfel toxinele acumulate. Este recomandabil ca dupa aplicare sa se lase sa treaca  cateva minute pentru a permite patrunderea in profunzime, apoi se clateste cu apa .
Sapunul catifeleaza pielea, care devine mai moale si mai neteda.

 

UTILIZAREA MANUSII KESSA

Este recomandabil ca dupa aplicarea pe piele a sapunului, sa se foloseasca manusa Kessa pentru masaj. Pielea se curata f. bine, se imbunatateste circulatia singelui, care da o stare de bine si de vigoare.
Manusa Kessa are tesatura granulara  si este confectionata din matase vegetala.

Ulei de "Figue de Barbarie"

Ulei de Figue de Barbarie (smochina salbatica de India) este unul din cele mai bune tratamente anti aging cunoscute la aceasta ora. Este un puternic stimulent pentru redarea fermitatii si a tonusului fetei si al pielii gatului.

Uleiul de Figue de Barbarie este un ulei foarte rar si foarte scump deoarece samburii din care se extrage contin doar 5% ulei.
Proprietatile sale sunt miraculoase. Bogatia in vitamina E (1000mg /kg), steroli (10g/kg, continut in Omega 6 , acid gras esential, de 68%, deasemenea 14% Omega 9, confera acestui ulei calitati extraordinare in ingrijirea tenului. Este regenerant, hidratant si foarte eficace in tratamentul antirid, in special in zona delicata a ochilor, cu efect anticearcan, reda fermitatea si tonusul conturului fetei, a decolteului.
Uleiul de Figue de Barbarie este un ulei lejer si nongras, este absorbit imediat de piele si se potriveste tuturor tipurilor de piele.  Aplicarea a citorva picaturi face ca pielea sa se acopere cu un strat protector si satinat.
Utilizat regulat, uleiul de Figue de Barbarie este o arma redutabila impotriva efectelor trecerii timpului, redand fermitatea, stralucirea si tineretea pielii.

Ulei de argan alimentar

Fructul arganUleiul de argan alimentar este de culoare galben spre portocaliu si are miros de arahide prajite.
Uleiul de argan alimentar este folosit in restaurante selecte din Paris Londra sau Moscova.
Are ca efecte benefice imbunatatirea functiei ficatului si a digestiei, scade riscul de aterioscleroza,contine elemente de prevenire a cancerului, contribuie la slabire ( 2 lingurite in fiecare dimineata cu 1-2 ore inainte de micul dejun).
Salata  verde cu lamiie, usturoi si ulei de argan e o adevarata incintare. Deasemenea, salata de rosii cu ceapa si ulei de argan. Merita incercat.