Pulpe de pui la cuptor pe pat de cartofi

 



Ingrediente pentru 6 portii:

 

  • 3-4 pulpe de pui
  • 10 cartofi potriviti
  • sare,piper
  • cimbru
  • ulei de argan alimentar
  • vin alb (Zghihara de Husi)
  • usturoi dupa gust

 

Mod de preparare:

 

Se spala pulpele de pui se condimenteaza cu sare, piper si ierburi aromatice,  se cresteaza puiul  (sa obtineti niste buzunare) cu varful cutitului si acolo introduc cateii de usturoi, se stropeste cu ulei de argan alimentar.

Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie rondele

Pulpele se aseaza peste patul de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper si se pune apa cat sa acopere cartofii

se pune tava in cuptorul preincalzit si se lasa cca jumatate de ora, apoi se scoate tava, se stropeste cu sucul propriu  si se lasa sa se rumeneasca

In ultimele 5 min se face un sos din 50 ml suc de rosii, 1/2 ceasca de vin alb (Zghihara de Husi) si 2 catei de usturoi zdrobiti, se arunca peste cartofi in tava si se continua coacearea.

 

Pofta buna!!

 

 

 

Bruschetta cu roșii, mozzarella, busuioc si ulei de argan alimentar

                                                                                                                            


Ingrediente (pentru 4 portii):

  •  ciabatta 2 buc sau 4 felii de paine obisnuita. 
  •  rosii 4 buc. 
  •  mozzarella 
  •  usturoi 1 catel
  •  ulei de argan alimentar 2 linguri
  •  busuioc 7-8 frunze
  •  sare, piper


Mod de preparare:


Intr-un castronel, puneti o lingura de ulei de argan alimentar, busuiocul taiat marunt, un pic de sare si de piper. Ciabatta o taiati in doua pe lungime sau feliile de paine si prajiti-le intr-o tigaie-gratar sau la prajitor. Cat sunt fierbinti bucatile de paine, frecati-le cu usturoi, stropiti feliile de paine  cu ulei de argan alimentar si asezati-le pe un platou. Intindeti pe painea prajita pulpa de rosii cu busuioc iar deasupra bucatele de mozzarella. Le dati la cuptor pentru aprox. 15 min la 180 gr. Imediat ce le-ati scos din cuptor , ornati cu frunze de busuioc,  presarati piper deasupra si serviti cat sunt calde.

Pofta buna!!


Tajine marocan de miel cu ulei de argan

Ingrediente:
1 lingurita de piper cayenne
2 lingurite piper negru macinat
1 ½ lingura de boia de ardei iute ardei lingurita Boia
1 ½ lingura de ghimbir macinat lingurita ghimbir
1 lingura de turmeric lingurita turmeric
2 lingurite scortisoara macinata
1 x pulpa de miel, taiat in cuburi de 5cm (aproximativ 1 kg de carne)
2 cepe mari, tocate
2  linguri de ulei de masline
2 linguri de ulei de argan aIimentar
3 catei de usturoi, zdrobit
570ml suc de rosii
2 x 400g conserve de rosii tocate
Caise uscate, 115g tăiat în jumătate
55g smochine , tăiate în jumătate
55g stafide
85g migdale întregi
1 lingurita de sofran
600 ml supa de carne de miel sau de vita
1 lingura de miere
2 linguri de coriandru,  tocat
2 linguri de frunze de patrunjel,  tocat

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 150C.
Adaugati piper cayenne, piper negru, boia de ardei iute, ghimbir, sofran si scortisoara intr-un castron mic şi amestecati-le . Puneti carnea de miel intr-un castron mare si amestecati-o impreuna cu jumatate din amestecul de condimente. Acoperiti şi lasati peste noapte în frigider.

Incalziti 2 linguri de ulei de măsline şi 2 linguri de ulei de argan alimantar intr-un  castron. Adăugaţi ceapa tocata şi restul de amestec de condimente şi fierbeti pe foc mic timp de 10 minute, astfel încât ceapa sa devina  moale. Adăugaţi usturoiul zdrobit pentru ultimele 3 minute.

Într-o tigaie separată, încălziti uleiul ramas si prajiti cuburile de carne de miel pe toate partile apoi adaugati carnea rumenita la castronul mare. De-glazurati tigaia cu un sfert din sucul de roşii.
Adaugati restul de suc de rosii, rosii tocate, caise, curmale, stafide, migdale, şofran, supa de miel şi mierea in castron. Se aduce la fierbere, apoi se acoperă cu un capac , si se pune  în cuptor pentru 2-2 ore şi jumătate
Puneti carnea de miel într-un vas mare tagine sau vas de servire si presarati peste condminete dupa gust.


Amlou


Amlou - uneori scris amalou –, este un delicios fel de mancare marocan realizat din migdale prăjite, ulei de argan si miere. Uleiul de Argan este nativ în Maroc.
 Asiguraţi-vă cand cumparati ulei de argan pentru uz culinar, şi nu cosmetic.
Amlou este foarte uşor de facut şi, de obicei este servit la micul dejun sau impreuna cu  ceai.
Pentru a realiza o pasta consistenta, migdalele se zdrobesc intr-un mojar,  dar se poate da si prin  maşina de tocat. Rezultatul delicios poate fi obţinut si cu o masina de tocat, dar aspectul de amlou nu va fi la fel.

Timp de preparare.: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Timpul total: 25 de minute
Cantitate: cca. 2 cani

Ingrediente:
1 1/2 cani (200 g) migdale
3/4 ceasca (180 ml) de ulei de argan
3 - 4 linguri de miere caldă
2 linguri de zahăr tos
1/8 lingurita de sare

Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190 ° C.
Răspânditi migdalele pe o tava de copt şi prajiti-le aproximativ 10 minute, sau până când  devin un pic întunecate şi crocante, dar nu arse.

Se lasă să se răcească migdalele un pic, şi apoi se dau printr-o maşină de tocat carne de doua ori pentru a face o pasta. 
Apoi, treptat, se amestecă uleiul de argan în migdale. Puteţi face acest lucru de mana, cu o lingura, amestecand energic, sau cu un blender pe cea mai mică viteză. (Ajustaţi cantitatea de ulei dupa preferinţele dumneavoastră.)

Apoi, adăugaţi treptat  miere calda, zahăr şi sare, în acelaşi mod. Gustaţi amlou şi ajustati dulceaţa, dacă doriţi.

Serviti amlou pe o farfurie cu pâine pentru înmuiere.

Amlou va ţine timp de două luni în dulap rece, întunecat. Păstrati amlou bine acoperit într-un borcan, şi se agită sau se amestecă înainte de servire.

 

Hummus cu ulei de argan

Ingrediente:
6 căni năut, proaspete sau conservate
1/2 pahar de suc de lamaie
3/4 ceasca tahini pasta de susan
1 vârf de cuţit de sare şi piper
1/2 sau 1 catel de usturoi curatat si tocat
Apă, dacă este necesar
Ulei de argan
Zataar ( este un condiment obţinut din plante uscate, amestecate cu seminte de susan şi adesea sare, precum si alte mirodenii.)
Patrunjel tocat pentru garnitura

 

Preparare:
1. Adaugati primele 5 ingrediente intr-un blender. Ajustaţi oricare dintre condimente dupa preferintele dvs.
2. Imprastiati pe un platou, stropiti cu ulei de argan şi restul de garnitură.

Somon marinat in ulei de argan alimentar

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa) 

Ingrediente:
(pentru 4 portii):
300g.somon proaspat,
1/2 manunchi coriandru proaspat,
2 manunchiuri de menta proaspata,
sucul de la 2 lamai verzi,
6 linguri ulei de argan,
2 cepe,
piper proaspat macinat,
sare


Mod de preparare:

1.Se toaca marunt frunzele de coriandru si cele de menta.
2.Se amesteca sucul de lamaie cu uleiul de argan,se adauga coriandru tocat, menta tocata,piper si cepele tocate marunt.
3.Se taie somonul in felii subtiri si se pune intr-un bol.Peste somon se toarna marinata ,se acopera si se tine la rece 3 ore, dupa care feliile de somon se intorc pe cealalta parte si se mai marineaza inca 6 ore.
3.Se scot feliile de somon , se aseaza pe un platou si se servesc cu salata verde amestecata cu rosii cherry si suc din marinata.

Nota: Uleiul de argan , originar din Maroc, este foarte gustos si este mai bogat in vitamina E decat uleiul de masline.